Uitgelichte aangeboren afwijking specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een aangeboren afwijking specialist in uw regio
Informatie over aangeboren afwijking
Aangeboren afwijking
Een aangeboren afwijking of congenitale aandoening, is een afwijking of aandoening waarmee men geboren wordt. Het woord congenitaal komt van het Latijnse woord congenitus = aangeboren. De symptomen, klachten of klinische tekens zijn aanwezig bij de geboorte. Een aangeboren afwijking kan wel of niet erfelijk zijn, maar niet iedere erfelijke aandoening leidt tot een aangeboren afwijking. Zo zijn er erfelijke aandoeningen die niet noodzakelijk al tot uiting komen bij de geboorte.
Oorzaken
Samenspel van factoren Een aangeboren afwijking kan te maken hebben met diverse factoren. Meestal is niet één enkele factor aan te wijzen en is de afwijking een gevolg van een complex samenspel. Goede en frequente medische opvolging (van een gynaecoloog) zijn preventief noodzakelijk. De ondersteuning door de omgeving van de moeder en de veiligheid geboden door partner en sociaal netwerk, spelen een even belangrijke rol. Ook de keuze voor de methode van geboorte en de stress die daarmee gepaard gaat bij de moeder, spelen een rol. Recente studies tonen aan dat kansarmoede vaak aan de basis ligt van een aangeboren afwijking. In multiproblematische gezinnen is er meer risico op negatieve gevolgen van de zwangerschap, voor infecties, voeding en ontwikkeling van kennis en vaardigheden van ouders en kind. Biomedische factoren
- Biomedische of medische factoren : i.v.m. het biologische proces zoals stoornissen in een gen of meerdere genen of in de voeding. De biomedische verklaring wint actueel aan populariteit.
- Vergiftiging van de foetus: Een belangrijke oorzaak kan overmatig alcoholgebruik zijn resulterend in het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Ook roken geeft afwijkingen in het geboortegewicht, maar dat geeft geen zichtbare afwijkingen zoals bij het foetaal alcoholsyndroom.
- Zo kan een genetisch defect op het kind overgedragen worden door een of beide ouders. Zie ook erfelijke aandoening en lijst van erfelijke aandoeningen.
- Een genetische mutatie is ook mogelijk. In dat geval ligt een nieuwgevormd gendefect aan de oorzaak van de afwijking. Dit kan louter toevallig gebeuren. Ook invloeden van de omgeving kunnen hier een rol spelen. Bijvoorbeeld de Kernramp van Tsjernobyl.
- Daarnaast kan een afwijking ook ontstaan door een infectieziekte zoals toxoplasmose.
- Zuurstofgebrek tijdens de zwangerschap of tijdens de geboorte kan tevens leiden tot een handicap, bijvoorbeeld door een placenta praevia, foeto-maternale transfusie, afklemming van/door de navelstreng.
- Als laatste in deze rij kan een afwijking ook ontstaan als gevolg van een trauma, bijvoorbeeld val op de buik of auto-accident.